вторник, 12 юли 2011 г.

Пълнени тиквички

     Обичам лятото и всичките му блага, най-много се радвам на вкусните градински зеленчуци, които са толкова хубави, че понякога нямам насита. Днес ще говоря за тиквичките, така любими на мнозина от нас, казвам това защото милото /Мартин/, когато се запознахме не ядеше тиквички, но това се промени разбира се. 
    В предишната публикация споменах за тези тиквички, които направих заедно с шницелите и сега ще ви разкажа за тях.


    Тиквичките са едни от любимите ми, всичко приготвено с тях ми е много вкусно и винаги когато се сетя правя нещо различно. 
    Това е моят вариант на тиквички с ориз, трябва малко повече търпение и време, но резултата си заслужава, като че ли вкуса става малко по-наситен, а и изгледа е важен.
    Може да сервирате даже за предястие на гостите си, но ние си ги хапнахме за основно ястие.

Пълнени тиквички

Продукти:

    За 3-4 порции:

    6-7 малки тиквички
    1 ч.ч. ориз
    1 глава лук
    1 скилидка чесън
    1 к.л. куркума
    1 к.л. джинджифил
    3 ч.ч. горещ бульон или вода
    сол
    малко копър
    малко мазнина

    За соса:

    1 ч.ч. кисело мляко
    още малко копър
    сол
    1/2 скилидка чесън 
    и това, което остана
от тиквичките

    В малко мазнина запържваме нарязаните на дребно лук и чесън и  добавяме предварително измитият ориз, /дори може и малко накиснат/, заливаме с бульона и оставяме почти до готовност, сваляме от котлона и подправяме.
    През това време издълбаваме тиквичките с помощта на уреда, с който се почистват пиперки /просто не знам как се казва/, осоляваме и пълним почти до горе, нареждаме в тавичка и поливаме с малко топла вода и мазнина, покриваме с фолио. Печем на 190-200 градуса около 45 минути, като през последните 5 минути може да се махне фолиото.
    В малко подсолена вода слагаме това, което издълбахме от тиквичките и сваряваме. В подходяща купа /аз използвах мерителната чаша на пасатора/, поставяме изстиналите тиквички, киселото мляко и всичко нужно за соса и разбиваме.


    Извода за мен а следният, стана едно сполучливо ястие, което ще правя и друг път, може би и малко по различно! Надявам се да ви е харесало моето представяне на една обикновена рецепта!
    Да ви е сладко!
    
  



  







   

    
    



2 коментара:

  1. Аз също обожавам тиквички и се старая да предлагам всеки път нещо различно. Това ястие, колкото и просто на пръв поглед, изисква действително много търпение при направата си. При мен различно и ново, е добавянето на джинджифил и куркума към подправките. Но определено при следващото приготвяне на пълнени тиквички ще ги предложа по този начин!:-))) Благодаря за споделената вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Мони! Любовта към тези подправки идва от индийската кухня /много я обичам/,а на ориз отиват страшно много. Благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване