Тази седмица ми бе много приятно пак да си седна на диванчето и да "цъкам" по клавиатурата до среднощ, да вляза в нормалното ежедневие, да разглеждам отново до късно много нови идеи и рецепти, такива, които може би никога няма да направя и такива, които ще направя задължително, а и имам един празен раздел с име "ателие", който в скоро време мисля да запълня, да чета какви сте ги свършили вие моите любими кулинари, пак се отплеснах и забравих за какво щях да ви говоря днес.
Завършвам седмицата с най-обикновената и простичка гозбичка, но кой не я обича! За първи път правя боб по този начин, но не сбърках в избора си, стана великолепно!
В приготвянето на това вкусно ядене няма нищо особено, само е нужно търпение, защото за приготвянето са му нужни малко повечко време и това е!
Няма да хабя думички и да ви занимавам, а започвам.
..., а и идеята е отново от списание "Домашна кухня", което не се издава вече, защото се оказа, че е било само временен проект, но няма значение, защото все пак имам доста от броевете и си черпя от там доста идеи, та и тази!
Боб в гърне!
Продукти:
500 г бял боб
1-2 средно големи глави лук
1 буркан стерилизирани белени домати
1 с.л. чубрица
1 с.л. джоджен
1 с.л. червен пипер
1 с.л. девисил
сол на вкус
магданоз
няколко наденички
... и още използвах
една домашна консерва от мама, нещо като готова смес за гювеч /морков, пиперка, доматен сос и др./
1-2 с.л. царевично нишесте ако искате да сгъстите
Накисваме боба от предният ден, за да избегнем болките в стомаха и едни неприятни усещания.
Сваряваме в леко подсолена вода почти до готовност.
Отцеждаме от водата и слагаме в гювеча, а с него и нарязаният лук консервата с домати, подправките и всичко останало без нишестето, разбъркваме и слагаме в студена фурна, пускаме първо на 200 градуса и после веднага намаляваме на 120 и оставяме така за около 3 часа.
След като е готово ако искате можете да сгъстите като разбъркате 1-2 супени лъжици нишесте с малко вода и разбъркваме с боба.
Ами какво да ви кажа, стана един много вкусен боб.
Това е от мен! Пожелавам ви един много хубав уикенд! Отивам да си лягам, защото за съжаление утре съм на работа.
Добър апетит!
Страхотно - традиционно и със сигурност много вкусно! Ще опитам този вариант с наденичките вътре :)
ОтговорИзтриванеОблизах си пръстите!
ОтговорИзтриванеОбичам боб, под всякаква форма, а сневероятните снимки, си умрях от кеф!
Прегръдки Линче*)
Обожавам боб, а от опит знам, че в гърне става ужасно вкусен!!! Твоят е толкова изкусителен, че макар и пиейки си сутрешното кафе, тутакси ми се прияде!
ОтговорИзтриванеСнимките са трепач, Павлинче!:-)))
Прегръдка от мен и сърдечни поздрави!
Присъединявам се към любителите на боб :) У нас се готви почти винаги в гювеч и наистина е страшно вкусно! Аз запържвам малко лука с червения пипер и домата и го изсипвам при боба, но ще опитам и по твоя начин - определено е по-здравословно. Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеМили, момичета винаги ме радвате като напишете по нещичко, благодаря ви и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеХареса ми боба-в къщи си го хапваме с кеф.Винаги времето ви е спирало ,за да го направя във фурна и в гювеч,но ще изпробвам тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПриятна неделя!
Чудно бобче, Павлинка! Много обичам!
ОтговорИзтриванеПри мен има награди за теб, намини, когато искаш!
Сърдечен поздрав и хубава неделя!
Прекрасен бобец, Павлина!
ОтговорИзтриванеАз го предпочитам без наденичките, на мъжете у дома с радост ще се нахвърлят върху твоята порция;-)
Хубава седмица!
само веднъж съм опитвала боб в гърне,но вкусът му беше невероятен,топеше се в устата,втори път такъв вкусен боб не съм хапвала
ОтговорИзтриванеснимките ти мила ми увеличиха слюнкоотделянето и в тези ранни зори несъзнателно се замечтах за твоя бобец с една салатка от печени чушки мммм
прегръдки и страхотна нова седмица
Павлинка, чудесно предложение. Обожавам бобеца във всичките му вариации.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Чудесно зимно предложение Павлинка!
ИзтриванеУ дома любимата добавка към боба в гърне е точно такава наденичка и ребърца :-)))
Хубава седмица ти желая!