вторник, 12 март 2013 г.

Ароматни кюфтенца с боб в доматен сос и класически ирландски хляб!

    Дълго заглавие, ама няма как да ви кажа всичко в едно изречение, а и исках да обединя в един пост две рецепти. Толкова много не съм бавила снимки непубликувани и несподелени. Естествено всичко е отдавна изядено, но не исках да пропусна да ви покажа нещо солено и то станало забележително вкусно, то така се получава като тръгнеш да правиш обикновена манджичка и решиш да обереш що видиш пред очите си. Толкова рядко успявам да снимам, все вечер като готвя и на другият ден не останало, освен ако не е десерт, но хлебчето го правя много редовно във всякакъв вариант, но най-вече в този класическия и ни е много любимо.






    Ароматни кюфтенца с боб в доматен сос!

     Продукти:

    500 г кайма смес
    1 яйце
    2 с.л. галета
    1 с.л. подправка за скара "Picantina"
    1 консерва бял боб
    1 малка глава лук
    2-3 скилидки чесън
    1 ч.ч. доматено пюре
    1/2 ч.ч. червено вино
    1 ч.ч. гореща вода
    1 кубче телешки бульон
    мащерка
    сол и черен пипер
    малко мазнина

    Смесваме каймата, яйцето, галетата и подправката за скара и оформяме кюфтета с каквато големина желаем, подреждаме в подходяща тавичка.
    Загряваме в дълбок тиган мазнината и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме мащерката и виното, оставяме да къкри докато виното леко се изпари и добавяме доматеното пюре и горещата вода, бульона, солта и черният пипер. Прибавяме и консервата с боб. Оставяме леко да поври.
    С готовият сос поливаме кюфтета и печем във фурна загрята на 180 градуса докато кюфтета станат леко препечени.
    
    
    Класически ирландски хляб!

     Продукти:
      идея FineCooking
   
    3 1/2 ч.ч. бяло брашно
    3/4 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 1/2 ч.ч. много гъст айран 

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме подходяща тавичка покрита с хартия за печене.
    Пресяваме брашното заедно със солта.
    Смесваме содата с айрана и оставяме да се разтвори, може и да я прибавите направо към брашното, но се усеща прекалено силно аромата.
    Правим кладенче в брашното и добавяме айрана, бъркаме с ръка леко в кръг докато се смесят всички съставки, получава се много приятно меко тесто. 
    Оформяме на леко овална форма с остър нож правим лек разрез през средата и посипваме с брашно.
    Печем около 45 минути или докато започне да бие на кухо от долу.



    Едно много приятно ястие с един очарователен хляб! Да ви е сладко!
   

    
    

13 коментара:

  1. С най-голямо удоволствие бих опитала. А хлебчето не изглежда сложно (пък и не е с моя страх - маята), така че може би ще се пробвам с него скоро.
    Поздрави, Поли, чудесно е всичко!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези кюфтенца с боб ще се харесат със сигурност вкъщи и непременно ще ги направя.
    Благодаря, Павлинче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо навреме ми идват тези кюфтенца :) От няколко дни ми пускат рикуести ;) за боб. Ще се възползвам от предложението ти.
    Хлябът ще го сънувам, такъв беличък и апетитен....

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. О,със сигурност са много вкусни! Много обичаме кюфтенца на фурна с доматен сос, но твоята рецепта е доста различна и освен това с боб. Боба кога го добавяш, със соса или след това? Ще ги пробвам задължително. Хубав ден, Павлинче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олеле, забравила съм да напиша, благодаря че забеляза, ей сега ще се поправя!
      Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  5. Виж сега ... Някой ден ще ти дойда специално на гости и ще искам и първо и второ и трето :) Майсторче си ми ти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. А…тук гладна няма да остана:)
    И ястие си има и салатка, че и хляб…и то какъв само:) Разкошен!
    И няма да ми омръзне да казвам каква наслада за окото ми са снимките ти Павлинка:)

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм, вкусотийка!
    Особено хлебчето, направо ще ме накараш да меся.

    ОтговорИзтриване
  8. И хлебчето и кюфтенцата са чудни!! У нас ирландската содена питка е любима и сега с удоволствие ще пробваме и твоя вариант на хлебчето :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мммм,как да не затопиш залък-и хлебчето е върха,и гозбицата!Пък снимките-прекрасни пак!
    Жалко,че няма да се видим,изпращам прегръдка най-сърдечна!
    За бавенето на снимки и рецепти нали знаеш кой държи първенството,хехе....

    ОтговорИзтриване
  10. Това половинът би го излапал от монитора;) Аз пък много ти харесах тази класическа чинийка, в която е сервирано- напомня ми за детството, когато имахме подобни.
    Записвам си рецептата за зимата, а ако метеоролозите са прави, още този уикенд ще имам възможност да я опитам;))Прегръдка, Линче!

    ОтговорИзтриване
  11. Сосчето е чудесно!
    С удоволствие бих си потопила филийка хляб!
    Поздрави, Инка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Точно това ми се хапва! Содено хлебче :) Твоето изглежда чудесно и рецептата е съблазнително простичка. Това ще е вечерята, с шопска салата и шарена сол! Благодаря, че напомни :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване