събота, 3 септември 2011 г.

Гръцка мусака!

    Мусаката е ястие, което е на особена почит в нашата къща, най-вече тази, която е с месце. Правила съм мусака толкова пъти, че дори не мога да ви кажа колко на брой и то само тази, която е всеизвестна на всички и много рядко в постен вариант, защото милото все пита, "ами месце няма ли...?".
    Тази рецепта съм ви я обещала от миналата седмица, но нещо напоследък съм толкова изморена и не ми се и готвеше много дори, а за писане да не говорим, но един, два дни като не пиша нищо някак си ми липсва и сядам и започвам.




    Решението да направя точно тази мусака този път беше купуването на пореден брой на списание "Домашна кухня", което беше изцяло посветено на Гърция и невероятната и кухня, та разглеждам аз и виждам тази рецепта и нещото, което ме накара веднага да я направя е подправките, които се използват, а именно канелата.
    Чувала бях, че канелата се използва и в солените ястия, но никога не съм срещала рецепта където да я приложа и сега ето я пред мен и разбира се аз се възползвам.
    Внесох някой промени, но като цяло идеята е спазена.


    Гръцка мусака!


     Продукти:


    700 гр. патладжан
    1-2 глави лук
    2-3 скилидки чесън
    3 домата
    500 гр. кайма /аз използвах смес, трябваше да е телешка, но нямах/
    1 ч.л. риган
    1/4 ч.л. канела
    сол на вкус


    За заливката:
    50 гр. краве масло
    1 с.л. брашно
    400 мл. прясно мляко

    
    Нарязваме патладжана на колелца или на дълги филии, посоляваме и оставяме на страна да се отцедят.
    Изплакваме и запичаме в сух тиган, другият вариант е в тава леко наръсени с мазнина и запичаме за 20 минути на 200 градуса.
    Ситно нарязаните лук и чесън запържваме и като поомекнат добавяме доматите и изчакваме да се сгъстят.
    Прибавяме каймата и подправките.
    Приготвяме соса като запържваме брашното в сгорещеното масло и разреждаме с прясното мляко, посоляваме и оставяме на страна.
    В керамичен съд подреждаме каймата със зеленчуците, патладжана и полейте със соса. Печем за 40-50 минути на 180 градуса.
    Това е сравнително лесно и много вкусно ястие, което ако не сте правили опитайте,/заради канелата/.
    Направете си една хубава салата и добър апетит!




    P.S. Тази статия е поздрав към Жани, която така умело ни води из цяла Гърция!
    ... и със сигурност това няма да е последната гръцка рецепта!

3 коментара:

  1. Прочетох с интерес рецептата ти за мусака. Страхотно ме изненадах, че си посветила публикацията си на мен! Благодаря ти за вниманието и за оценката към труда ми. Няколко думи, относно гръцката мусака:
    В традиционната мусака наистина се слага една пръчка канела, към каймата, за аромат. Добавя се и една чашка (100гр. на кило кайма) бяло винце.
    Не е задължително да се прави само с телешка кайма. Тя е доста по-суха. Най- добрият вариант е 50-50, телешка-свинска.
    В повечето къщи, мусаката се прави с картофи, нарязани на филийки. Патладжаните, както е и при теб могат да се изпекат, намазани с мало зехтин, върху тефлонов тиган или на грил във фурната.
    Канела се слага и в още доста ястия с месо и не само. Готви се например, креас кокинисто(т.е.месо в червен сос, телешко, кокоше, петелско), с пръчка канела. Освен това се готви карфиол капама, с пръчка канела.
    Това е, за употребата на канелата, в ястията.
    Дано приемеш моят коментар не като критика, а като опит, да дообесня информацията ти.
    Давай смело напред с още нови южни рецепти!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ух, и аз обичам мноооого мусака, пък и ако е с патладжани или тиквички - съвсем се разнежвам :))
    Чудесно решение си взела да я спетнеш тази рецепта, а и е видно, че си се справила отлично!
    Хубав уикенд :)

    П.П. Аз слагам канела и на агнешкото, т.е. на всякакви манджи, в които присъства това месце :)

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, благодаря ти за съветите/в никакъв случай не ги приемам като критика, напротив/,та на кого да посветя това ако не на теб, поздрави и от мен!

    Федорка, много мила както винаги, ето и от теб научих още нещо, благодаря!

    ОтговорИзтриване