Знаете ли каква е историята на пицата, а че има дори закон за Традиционната италианска пица? Мисля, че първата е от Неопол и от там започва всичко наречено пица.
Ако направя социологическо проучване, какъв процент от хората обичат пица, числото най-вероятно ще е 99,9...%, а аз ако трябва да говоря за себе си при мен е на 100%, защото това е едно от любимите ми ястия, мога да консумирам по всяко време и всякакъв вид.
Толкова е вълнуващо да правиш пица, да замесиш тесто, да измислиш какъв вид плънка искаш този път, да я гледаш как се изпича и кашкавала се разлива навсякъде, олеле пак искам да направя!
Съществуват толкова много видове пица, че е трудно да се избере любима, но винаги има фаворити.
Тази, която ще ви представя е една от най-хубавите, които съм правила!
Ако ще правите вкъщи пица, по възможност правете блата, няма нещо по-хубаво от това. Използвала съм всякакви видове купени блатове и теста, но домашното тесто е несравнимо, май някъде вече споменах, че обичам да работя с брашно.
Ето я и нея!
Продукти:
За тестото:
За тестото:
300 гр. брашно и допълнително за доумесване и разточване
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
150 мл. вода
олио за намазване
За плънката:
тук няма мерки, тук всичко е по-много:
сръбска наденица /няма по-ароматна от нея/
зелена пиперка
хубав кашкавал
риган
розмарин
черен пипер
чубрица
Пресяваме брашното и си правим кладенче, добавяме солта и маята. Тестото замесваме като постепенно добавяме водата, лесно е! Нека се получи меко и пухкаво тесто, поставете го в купа за да втаса /около 30-40 минути/.
През това време подготвяме плънката.
Намазваме си тавата и посипваме с брашно за да не ви се събира блата.
Когато тестото втаса разточваме на форма каквато ни душа иска или каквато тава имаме.
Моята тава е голяма, квадратна от тези, които са към печките, така че пренасям блата с помощта на точилката.
Разнасяме доматеното пюре без ръбовете, поръсваме с риган и розмарин, следва наденицата и кашкавалчето, черното пиперче и чубрицата.
Печем на 180-200 градуса докато кашкавала се запече.
Готово е!
Пресяваме брашното и си правим кладенче, добавяме солта и маята. Тестото замесваме като постепенно добавяме водата, лесно е! Нека се получи меко и пухкаво тесто, поставете го в купа за да втаса /около 30-40 минути/.
През това време подготвяме плънката.
Намазваме си тавата и посипваме с брашно за да не ви се събира блата.
Когато тестото втаса разточваме на форма каквато ни душа иска или каквато тава имаме.
Моята тава е голяма, квадратна от тези, които са към печките, така че пренасям блата с помощта на точилката.
Разнасяме доматеното пюре без ръбовете, поръсваме с риган и розмарин, следва наденицата и кашкавалчето, черното пиперче и чубрицата.
Печем на 180-200 градуса докато кашкавала се запече.
Готово е!
Облизвам си пръстите! Нека Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар