вторник, 28 юни 2011 г.

Il mio amore Lasagne

    Не можах да измисля друго име, на български не звучи истински. Италия е в сърцето ми, не зная защо така усещам нещата. Мога да се храня всеки ден с паста, лазаня или пица или въобще с някакво италианско ястие. Лазанята е едно от най-великолепните ястия, които съществуват и винаги когато имам повече време я правя. Повод да я направя този път е покупката на една изключително симпатична стъклена тавичка, в която ястията изглеждат вкусно!
    Рецептата е много лесна, на принципа сос "Болонезе", който е един от най-популярните, разбира се и сос "Бешамел".
    Когато за първи път приготвих лазаня я направих по-възможно най-трудния начин, направих корите стана малко странна, но разбира се вкусна. По-късно разбрах къде е проблема, не бях месила тесто никога досега  и бях допуснала генерални грешки, обаче аз май така стигам до правилният път за какво ли не.






    Нали знаете когато направиш нещо, което има невероятен вид и е вкусно и последно, но не и по важност жадния погледа на любимия човек те карат винаги да си по-добър и по-добър...!
     Обичам да използвам кори, които леко се попарват става много по-хубаво.
Сложих в случая обикновено бяло сирене, става хубаво. Та хайде да готвим, стига приказки:

      Il mio amore Lasagne

      Продукти:
      
      1 пакет кори за лазаня 
     250 гр. сирене /каквото обичате, в случая бяло саламурено/
     250 гр. кашкавал
     450 гр. кайма
     250 мл. доматено пюре
     1- 2 скилидки чесън
     риган
     розмарин
     зехтин
   
     За соса "Бешамел"
     
     масло
     1-2 с.л. брашно
     500 мл. прясно мляко
     малко сол и прясно смлян черен пипер       
     
     За червения сос. Леко смачкваме чесънчето, запържваме го в зехтина и мятаме каймата, тя трябва да е готова на трохи, когато сложите доматеното пюре, намаляме котлона защото после ще се чудим, аз сос ли правих или лютеница, да не забравим подправките. Оставете на котлона още малко.
     В това време правим другия сос, в маслото запържваме брашното и разбира се следва млякото на тънка струя, поръсваме със сол и черен пипер и чакаме леко да се сгъсти.
    Поглеждайте моля  доматения сос да не загори и нещо много важно, ако ползвате кори без варене добавете към соса бульон по ваш вкус около 150 мл., а ако не от водата където попарихте корите, нали го направихте вече.
    Щом всичко това е готово да редим и да печем.
    Слагаме ред кори, червен сос, ред кори, бял сос и натрошено сирене и така докато тавата се напълни. Най-отгоре е кашкавала. Печем на 180-200 градуса около 45 мин. и готово!

     Направете си една хубава салата и приятно хапване!


     
     
     
     

1 коментар:

  1. Много вкусна лазаня. Благодаря за рецептата. Блогът ти е много красиво място и аз се присъединявам към него!

    ОтговорИзтриване