Какво му е хубавото да е лято освен топлото, морето и плажа, които рядко виждат моите очи, дините и многото страхотни плодове, летните десерти, които обожавам и не на последно място летните манджички. По време на онази разходка, за която скоро разказвах си закупих и едни кулинарни книжки, не зная дали ви споменах, но както и да е, днешната рецептичка е точно от едната, в която се разказва за яйца, мляко и сирене.
Малко трудоемко се оказа това ядене, но си заслужи стоенето пред котлона, защото ако трябва да сложа оценка от 1 до 6, на това мога да му дам 5,43 повече мога да дам само за десерт.
Печен патладжан с кисело мляко!
Продукти:
3 патладжана
3 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 консерва млени домати
400 г кисело мляко
2 яйца
30-40 г пармезан
дафинов лист
1/2 ч.л. кимион
сол и черен пипер
мазнина
магданоз
Измитите и почистени патладжани и тиквички нарязваме на филии и осоляваме, оставяме за 15 минути.
През това време в сгорещената мазнина задушаваме дребно нарязаните лук и чесън и прибавяме млените домати и дафиновият лист, намаляме котлона и оставяме да ври на слаб огън докато сосът се сгъсти.
Като се сгъсти подправяме с магданоза, солта и пипера.
Загряваме грил-тигана или при липса на такъв и обикновен върши работа и запичаме за много малко тиквичките и патладжаните, които сме изплакнали от горчивата вода.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Овкусяваме половината кисело мляко с кимиона.
В подходящ съд подреждаме ред патладжани и заливаме с част от доматеният сос, следват тиквичките, заливаме с киселото мляко с кимиона, завършваме с патладжани, доматен сос и останалото мляко, което е разбито с яйцата и половината парме
зан. Отгоре поръсваме с останалият пармезан.
Печен докато леко покафенее и се сгъсти!
Ех, да имаше един прясно изпечен хляб...
Добър апетит!