петък, 6 юли 2012 г.

Печен патладжан с кисело мляко!

    Какво му е хубавото да е лято освен топлото, морето и плажа, които рядко виждат моите очи, дините и многото страхотни плодове, летните десерти, които обожавам и не на последно място летните манджички. По време на онази разходка, за която скоро разказвах си закупих и едни кулинарни книжки, не зная дали ви споменах, но както и да е, днешната рецептичка е точно от едната, в която се разказва за яйца, мляко и сирене.

 
    Малко трудоемко се оказа това ядене, но си заслужи стоенето пред котлона, защото ако трябва да сложа оценка от 1 до 6, на това мога да му дам 5,43 повече мога да дам само за десерт.


    
    
    Печен патладжан с кисело мляко!

     Продукти:

    3 патладжана
    3 тиквички
    1 глава лук
    2-3 скилидки чесън
    1 консерва млени домати
    400 г кисело мляко
    2 яйца
    30-40 г пармезан
    дафинов лист
    1/2 ч.л. кимион
    сол и черен пипер
    мазнина
    магданоз

    
    Измитите и почистени патладжани и тиквички нарязваме на филии и осоляваме, оставяме за 15 минути.
    През това време в сгорещената мазнина задушаваме дребно нарязаните лук и чесън и прибавяме млените домати и дафиновият лист, намаляме котлона и оставяме да ври на слаб огън докато сосът се сгъсти.
    Като се сгъсти подправяме с магданоза, солта и пипера.
    Загряваме грил-тигана или при липса на такъв и обикновен върши работа и запичаме за много малко тиквичките и патладжаните, които сме изплакнали от горчивата вода.


    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Овкусяваме половината кисело мляко с кимиона.
    В подходящ съд подреждаме ред патладжани и заливаме с част от доматеният сос, следват тиквичките, заливаме с киселото мляко с кимиона, завършваме с патладжани, доматен сос и останалото мляко, което е разбито с яйцата и половината парме
зан. Отгоре поръсваме с останалият пармезан.
    Печен докато леко покафенее и се сгъсти!

    
    Ех, да имаше един прясно изпечен хляб...
    Добър апетит!
    

Пълнени пиперки с булгур!

    От както съществува този блог, изпробвах толкова много ястия, вкусове и рецепти, обаче то навсякъде пълно с провокации и не мога да се спра, не че искам, имам някакви отклонения, то кой ли няма, но то пък без тях не може. Започнах да откривам много продукти за себе си, които пренебрегвах или по скоро не знаех какво да правя с тях.



    Дълго време свързвах булгура с дроб-сърма и агнешко, които никак не обичам, но не ми се правеха стандартни пиперки, които не че не обичам, но този път решавам, трябва ми булгур.




    Пълнени пиперки с булгур!


    Продукти:


    За 10 големи пиперки
   250 г булгур
   250 г кайма
   1 глава лук
   2 глави чесън
   1 голям морков
   2 ч.ч. телешки бульон
   10 големи пиперки
   1 стрък целина
   сол, черен пипер
   мащерка




    В сгорещена мазнина запържваме лукът, чесъна и моркова докато леко омекнат.
    Прибавяме каймата  и запържваме до готовност.
    Следва булгура и леко задушаваме, подправяме и доливаме с по-голямата част от бульона. Готвим почти до готовност.





    Пълним пиперките и поставяме в тавичката, заливаме с останалият бульон и печем на 180-200 градуса за около 45 минути или докато пиперките леко се запекат.




    Добър апетит!