събота, 14 януари 2012 г.

Боб в гърне!

    Тази седмица ми бе много приятно пак да си седна на диванчето и да "цъкам" по клавиатурата до среднощ, да вляза в нормалното ежедневие, да разглеждам отново до късно много нови идеи и рецепти, такива, които може би никога няма да направя и такива, които ще направя задължително, а и имам един празен раздел с име "ателие", който в скоро време мисля да запълня, да чета какви сте ги свършили вие моите любими кулинари, пак се отплеснах и забравих за какво щях да ви говоря днес.
   Завършвам седмицата с най-обикновената и простичка гозбичка, но кой не я обича! За първи път правя боб по този начин, но не сбърках в избора си, стана великолепно!


    
    В приготвянето на това вкусно ядене няма нищо особено, само е нужно търпение, защото за приготвянето са му нужни малко повечко време и това е!
   Няма да хабя думички и да ви занимавам, а започвам.
   ..., а и идеята е отново от списание "Домашна кухня", което не се издава вече, защото се оказа, че е било само временен проект, но няма значение, защото все пак имам доста от броевете и си черпя от там доста идеи, та и тази!


    Боб в гърне!


     Продукти:


    500 г бял боб
    1-2 средно големи глави лук
    1 буркан стерилизирани белени домати
    1 с.л. чубрица
    1 с.л. джоджен
    1 с.л. червен пипер
    1 с.л. девисил
    сол на вкус
    магданоз
    няколко наденички
    ... и още използвах
    една домашна консерва от мама, нещо като готова смес за гювеч /морков, пиперка, доматен сос и др./
    1-2 с.л. царевично нишесте ако искате да сгъстите




    Накисваме боба от предният ден, за да избегнем болките в стомаха и едни неприятни усещания.
    Сваряваме в леко подсолена вода почти до готовност.
    Отцеждаме от водата и слагаме в гювеча, а с него и нарязаният лук консервата с домати, подправките и всичко останало без нишестето, разбъркваме и слагаме в студена фурна, пускаме първо на 200 градуса и после веднага намаляваме на 120 и оставяме така за около 3 часа.
    След като е готово ако искате можете да сгъстите като разбъркате 1-2 супени лъжици нишесте с малко вода и разбъркваме с боба.
    Ами какво да ви кажа, стана един много вкусен боб.



    Това е от мен! Пожелавам ви един много хубав уикенд! Отивам да си лягам, защото за съжаление утре съм на работа.
    Добър апетит!