Току що се връщам от едно много приятно място, днес бяхме на рожден ден на моят любим племенник и изкарахме един изключително приятен ден в комплекс "Барите", за който ще разкажа някой друг път, защото съм заснела много, много снимки и впечатлението, което остана в мен е едно голямо въодушевление, че има такива места, които са направени с такова внимание към детайла и главно с мисъл и чувство.
Днешната ми тема е съвсем друга, за едно ястие, което е вече много любимо вкъщи и съм го правила неколкократно.
Обичам всякакви видове пай, солен или сладък, няма никакво значение, все ми е вкусно. Това по скоро може да се каже, че е киш, заради наличието на повече яйца, но няма да изпадаме в подробности, аз ще си наричам този тип ястия с името " пай".
Та този пай, който искам да ви представя е едно от най-лесните ястия, които съм правила, защото сами ще видите, буквално приготвянето изисква много малко време, а за продуктите какво да ви кажа, толкова е лесно.
Пай с бекон и яйца!
Продукти:
За форма с диаметър 25-26 см.
450 г бутер тесто
250 г бекон /не много мазен/
5-6 яйца
сол
черен пипер
Направих пая във форма за печене на блат, много се улесних с изваждането.
Покриваме формата с хартия за печене, така че краищата да са извън формата и като се изпече се хванат и пая се вади много лесно, няма нужда да намасляваме, защото тестото все пак е доста мазно, единствено може малко да се намокри с вода.
Още нещо за улеснение, за да очертаем върху тестото все пак кръг, покриваме тестото със свежо фолио и натискаме самата форма отгоре и тя се отбелязва достатъчно добре и изрязваме около него, така че да получим малко борд.
Слагаме тестото във формата и добре прилепяме към стените.
Нарязваме бекона и подреждаме на дъното, отгоре счупваме яйцата като се стараем да покрием целият пай, с върха на ножа спукваме жълтъците да се разтекат, посоляваме и пръсваме с прясно смлян черен пипер.
От останалите парчета тесто можете да украсите паят.
Печем на 180 градуса, около 35-40 минути или докато тестото се надуе достатъчно и яйцата се изпекат добре.
Интересно ястие нали. Може да се интерпретира много и между другото ястието става и за пред гости, изглежда много добре, а на вкус съм убедна, че ще хареса на всички.
Да ви е много вкусно! .... и топло!
събота, 22 октомври 2011 г.
понеделник, 17 октомври 2011 г.
Свински гулаш!
Готвенето на манджички не ми е много близко, просто понякога не ми се получават, а особено ако трябва да се сгъстяват, мисията става още по- интересна, но с времето може би ще се науча, а дотогава ще си ползвам любимите дебели книги.
Гулашът се оказа едно доста вкусно ястие, което вече съм правила няколко пъти и доста ми харесва, затова че се прави доста лесно и не е от тези ястия, които трябва да гледаш постоянно.
Унгарската кухня, не ми е много позната, но зная, че гулашът е тяхно творение, мисля че рецептата е много близка до традиционната.
Основата на това ястие е червеният пипер и дългото готвене. Отначало бях се отказала да го приготвям, защото все късно вечеряме, но накрая реших, че така и така съм купила всички продукти, ще се прежаля и ще чакам да се сготви като хората.
Свински гулаш!
Продукти:
500 гр. свинско месо
125 гр. бекон
2 големи глави лук
2-3 скилидки чесън
5-6 големи картофа
0,500 мл. бяло вино
0,500 мл. горещ телешки бульон
2 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. обикновен червен пипер
1 ч.л. куркума
магданоз
сол
млян черен пипер
малко мазнина
В загрятата мазнина запържваме леко нарязаният на кубчета бекон, добавяме месото, което също сме нарязали на големи хапки и също запържваме добре от всички страни.
Добавяме лукът, чесъна и магданоза и бъркаме още малко.
Наливаме бульона и виното и оставяме да заври.
Следва червеният пипер и куркумата, солта и черният пипер.
Слагаме капака и оставяме на бавен огън около един час и половина, докато месото омекне напълно.
Обелените и нарязани на едро картофи добавяме около 40 минути преди да е готово ястието.
Да ви кажа честно, вкусът е забележителен и си заслужава чакането.
Така и така навън мисля, че зимата дойде това ястие е много подходящо.
Да ви е сладко!
Гулашът се оказа едно доста вкусно ястие, което вече съм правила няколко пъти и доста ми харесва, затова че се прави доста лесно и не е от тези ястия, които трябва да гледаш постоянно.
Унгарската кухня, не ми е много позната, но зная, че гулашът е тяхно творение, мисля че рецептата е много близка до традиционната.
Основата на това ястие е червеният пипер и дългото готвене. Отначало бях се отказала да го приготвям, защото все късно вечеряме, но накрая реших, че така и така съм купила всички продукти, ще се прежаля и ще чакам да се сготви като хората.
Свински гулаш!
Продукти:
500 гр. свинско месо
125 гр. бекон
2 големи глави лук
2-3 скилидки чесън
5-6 големи картофа
0,500 мл. бяло вино
0,500 мл. горещ телешки бульон
2 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. обикновен червен пипер
1 ч.л. куркума
магданоз
сол
млян черен пипер
малко мазнина
В загрятата мазнина запържваме леко нарязаният на кубчета бекон, добавяме месото, което също сме нарязали на големи хапки и също запържваме добре от всички страни.
Добавяме лукът, чесъна и магданоза и бъркаме още малко.
Наливаме бульона и виното и оставяме да заври.
Следва червеният пипер и куркумата, солта и черният пипер.
Слагаме капака и оставяме на бавен огън около един час и половина, докато месото омекне напълно.
Обелените и нарязани на едро картофи добавяме около 40 минути преди да е готово ястието.
Да ви кажа честно, вкусът е забележителен и си заслужава чакането.
Така и така навън мисля, че зимата дойде това ястие е много подходящо.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)