събота, 22 октомври 2011 г.

Пай с бекон и яйца!

    Току що се връщам от едно много приятно място, днес бяхме на рожден ден на моят любим племенник и изкарахме един изключително приятен ден в комплекс "Барите", за който ще разкажа някой друг път, защото съм заснела много, много снимки и впечатлението, което остана в мен е едно голямо въодушевление, че има такива места, които са направени с такова внимание към детайла и главно с мисъл и чувство.
    Днешната ми тема е съвсем друга, за едно ястие, което е вече много любимо вкъщи и съм го правила неколкократно.




    Обичам всякакви видове пай, солен или сладък, няма никакво значение, все ми е вкусно. Това по скоро може да се каже, че е киш, заради наличието на повече яйца, но няма да изпадаме в подробности, аз ще си наричам този тип ястия с името " пай".
    Та този пай, който искам да ви представя е едно от най-лесните ястия, които съм правила, защото сами ще видите, буквално приготвянето изисква много малко време, а за продуктите какво да ви кажа, толкова е лесно.




    Пай с бекон и яйца!


     Продукти:


    За форма с диаметър 25-26 см.
    450 г бутер тесто
    250 г бекон /не много мазен/
    5-6 яйца
    сол 
    черен пипер




    Направих пая във форма за печене на блат, много се улесних с изваждането.
    Покриваме формата с хартия за печене, така че краищата да са извън формата и като се изпече се хванат и пая се вади много лесно, няма нужда да намасляваме, защото тестото все пак е доста мазно, единствено може малко да се намокри с вода.
    Още нещо за улеснение, за да очертаем върху тестото все пак кръг, покриваме тестото със свежо фолио и натискаме самата форма отгоре и тя се отбелязва достатъчно добре и изрязваме около него, така че да получим малко борд.
    Слагаме тестото във формата и добре прилепяме към стените.
    Нарязваме бекона и подреждаме на дъното, отгоре счупваме яйцата като се стараем да покрием целият пай, с върха на ножа спукваме жълтъците да се разтекат, посоляваме и пръсваме с прясно смлян черен пипер.




    От останалите парчета тесто можете да украсите паят.
    Печем на 180 градуса, около 35-40 минути или докато тестото се надуе достатъчно и яйцата се изпекат добре.
    Интересно ястие нали. Може да се интерпретира много и между другото ястието става и за пред гости, изглежда много добре, а на вкус съм убедна, че ще хареса на всички.
    Да ви е много вкусно! .... и топло!

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Свински гулаш!

    Готвенето на манджички не ми е много близко, просто понякога не ми се получават, а особено ако трябва да се сгъстяват, мисията става още по- интересна, но с времето може би ще се науча, а дотогава ще си ползвам любимите дебели книги.
    Гулашът се оказа едно доста вкусно ястие, което вече съм правила няколко пъти и доста ми харесва, затова че се прави доста лесно и не е от тези ястия, които трябва да гледаш постоянно.
   Унгарската кухня, не ми е много позната, но зная, че гулашът е тяхно творение, мисля че рецептата е много близка до традиционната.




    Основата на това ястие е червеният пипер и дългото готвене. Отначало бях се отказала да го приготвям, защото все късно вечеряме, но накрая реших, че така и така съм купила всички продукти, ще се прежаля и ще чакам да се сготви като хората.




    Свински гулаш!


     Продукти:


    500 гр. свинско месо
    125 гр. бекон
    2 големи глави лук
    2-3 скилидки чесън
    5-6 големи картофа
    0,500 мл. бяло вино
    0,500 мл. горещ телешки бульон
    2 ч.л. лют червен пипер
    1 с.л. обикновен червен пипер
    1 ч.л. куркума
    магданоз
    сол
    млян черен пипер
    малко мазнина
    
    В загрятата мазнина запържваме леко нарязаният на кубчета бекон, добавяме месото, което също сме нарязали на големи хапки и също запържваме добре от всички страни.
    Добавяме лукът, чесъна и магданоза и бъркаме още малко.
    Наливаме бульона и виното и оставяме да заври.
    Следва червеният пипер и куркумата, солта и черният пипер.
    Слагаме капака и оставяме на бавен огън около един час и половина, докато месото омекне напълно.
    Обелените и нарязани на едро картофи добавяме около 40 минути преди да е готово ястието.
    Да ви кажа честно, вкусът е забележителен и си заслужава чакането.



    Така и така навън мисля, че зимата дойде това ястие е много подходящо.
    Да ви е сладко!