събота, 22 октомври 2011 г.

Пай с бекон и яйца!

    Току що се връщам от едно много приятно място, днес бяхме на рожден ден на моят любим племенник и изкарахме един изключително приятен ден в комплекс "Барите", за който ще разкажа някой друг път, защото съм заснела много, много снимки и впечатлението, което остана в мен е едно голямо въодушевление, че има такива места, които са направени с такова внимание към детайла и главно с мисъл и чувство.
    Днешната ми тема е съвсем друга, за едно ястие, което е вече много любимо вкъщи и съм го правила неколкократно.




    Обичам всякакви видове пай, солен или сладък, няма никакво значение, все ми е вкусно. Това по скоро може да се каже, че е киш, заради наличието на повече яйца, но няма да изпадаме в подробности, аз ще си наричам този тип ястия с името " пай".
    Та този пай, който искам да ви представя е едно от най-лесните ястия, които съм правила, защото сами ще видите, буквално приготвянето изисква много малко време, а за продуктите какво да ви кажа, толкова е лесно.




    Пай с бекон и яйца!


     Продукти:


    За форма с диаметър 25-26 см.
    450 г бутер тесто
    250 г бекон /не много мазен/
    5-6 яйца
    сол 
    черен пипер




    Направих пая във форма за печене на блат, много се улесних с изваждането.
    Покриваме формата с хартия за печене, така че краищата да са извън формата и като се изпече се хванат и пая се вади много лесно, няма нужда да намасляваме, защото тестото все пак е доста мазно, единствено може малко да се намокри с вода.
    Още нещо за улеснение, за да очертаем върху тестото все пак кръг, покриваме тестото със свежо фолио и натискаме самата форма отгоре и тя се отбелязва достатъчно добре и изрязваме около него, така че да получим малко борд.
    Слагаме тестото във формата и добре прилепяме към стените.
    Нарязваме бекона и подреждаме на дъното, отгоре счупваме яйцата като се стараем да покрием целият пай, с върха на ножа спукваме жълтъците да се разтекат, посоляваме и пръсваме с прясно смлян черен пипер.




    От останалите парчета тесто можете да украсите паят.
    Печем на 180 градуса, около 35-40 минути или докато тестото се надуе достатъчно и яйцата се изпекат добре.
    Интересно ястие нали. Може да се интерпретира много и между другото ястието става и за пред гости, изглежда много добре, а на вкус съм убедна, че ще хареса на всички.
    Да ви е много вкусно! .... и топло!

5 коментара:

  1. Павлинка толкова ме грабна този пай, че вече започнах да мисля дали да не започна да готвя нова вечеря :) Много вкусен изглежда, мила! Прегръдки и хубава нова седмица!

    П.П. Чакам разказа и снимките :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво е на "Барите", да :) А този пай е толкова лесен и изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен:)
    Правя нещо подобно, но в малки вариации:-)
    Харчи се като топъл хляб:-)
    Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета!Желая ви една успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Линче,незнам как ес танало,но явно съм пропуснала няколко публикации,но...ще си наваксам!
    Този пай,изглежда невероятно вкусно и красиво!

    ОтговорИзтриване