Какво му е хубавото да е лято освен топлото, морето и плажа, които рядко виждат моите очи, дините и многото страхотни плодове, летните десерти, които обожавам и не на последно място летните манджички. По време на онази разходка, за която скоро разказвах си закупих и едни кулинарни книжки, не зная дали ви споменах, но както и да е, днешната рецептичка е точно от едната, в която се разказва за яйца, мляко и сирене.
Малко трудоемко се оказа това ядене, но си заслужи стоенето пред котлона, защото ако трябва да сложа оценка от 1 до 6, на това мога да му дам 5,43 повече мога да дам само за десерт.
Печен патладжан с кисело мляко!
Продукти:
3 патладжана
3 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 консерва млени домати
400 г кисело мляко
2 яйца
30-40 г пармезан
дафинов лист
1/2 ч.л. кимион
сол и черен пипер
мазнина
магданоз
Измитите и почистени патладжани и тиквички нарязваме на филии и осоляваме, оставяме за 15 минути.
През това време в сгорещената мазнина задушаваме дребно нарязаните лук и чесън и прибавяме млените домати и дафиновият лист, намаляме котлона и оставяме да ври на слаб огън докато сосът се сгъсти.
Като се сгъсти подправяме с магданоза, солта и пипера.
Загряваме грил-тигана или при липса на такъв и обикновен върши работа и запичаме за много малко тиквичките и патладжаните, които сме изплакнали от горчивата вода.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Овкусяваме половината кисело мляко с кимиона.
В подходящ съд подреждаме ред патладжани и заливаме с част от доматеният сос, следват тиквичките, заливаме с киселото мляко с кимиона, завършваме с патладжани, доматен сос и останалото мляко, което е разбито с яйцата и половината парме
зан. Отгоре поръсваме с останалият пармезан.
Печен докато леко покафенее и се сгъсти!
Ех, да имаше един прясно изпечен хляб...
Добър апетит!
Откъде го измисли 5,43?:) Аз ти давам 6 за ястието, рецептата, изпълнението и снимките! Голяма вкусотия е! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбон! Приятни дни и на теб!
ИзтриванеИзглежда много вкусно, в тон със сезона! Хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Приятен и на теб!
ИзтриванеЛюбимо мое ястие ...ама не с кимион ....за пръв път чувам за патладжан и кимион ,Павлинка и ще пробвам обезателно .Патладжанът ми е най- обичан зеленчук ,а и кимион харесвам много (ама на кебапчета:) ! Ще им направя среща да видим ще издържат ли обичта ми :) !
ОтговорИзтриванеСнимките ти са вълшебни ..ама ти си знаеш ,де :) !
Чаооо и забавна събота и неделя ! Прегръдки !
Ив, и аз за пръв път виждам подобно нещо, но от сега нататък ще слагам кимион на зеленчуци и става страхотно! Ще издържат сигурна съм! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеВкусно е ястието, направо за шестица. А ти каква забавна оценка си му дала :-)
ОтговорИзтриванеАз веднъж прекарах 3 часа готвейки едни подобни патладжани с доматен сос и си струваше всяка хапка :-)
Хубави почивни дни!
Оценките ми винаги са такива, към мен самата разбира се, никога не са точни не сме идеални! Ястието е точно от тези, които си заслужават цялото внимание! Поздрави от мен!
ИзтриванеПавлинче, интересна и ароматна рецепта!
ОтговорИзтриванеКимион използвам на много места и съм сигурна,
че и тук ще ми хареса!
Ако искаш опитай да сложиш на прясно зеле кимион :)
Чудесно е!
Снимките са страхотни!
Поздрави и хубава събота!
Ястието ти е идеално-много ароматно и много хубаво снимано! А кимиона не ми се видя много чужд и го приех. И без тва готвя лещата с много кимион! Звучи ми като индийско....Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеАз ако тръгна да го правя това, ще омажа кухнята до небесата и после ще имам да мия посуда до изгрев слънце;) Малко ми е пипкаво, но пък изглежда толкова добре, че май ще си го причиня;) И е толкова лятно, че ... да, ще го правя!Поздрави, Линче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, моли мои! Хубава неделя!
ОтговорИзтриване