tag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post4551311775466077837..comments2022-04-09T14:18:53.444+03:00Comments on Casa Perfetta: Галет с домати от градините на Била!Pavlina Petkovahttp://www.blogger.com/profile/16840846765892741922noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-50135929994005877372015-09-24T10:12:04.782+03:002015-09-24T10:12:04.782+03:00Радвам се все пак, че не сте се отказали да го нап...Радвам се все пак, че не сте се отказали да го направите и най-вече ви е харесал, точно ронливо тесто трябва да се получи, това е вид пай и идеята е да се получи силно маслено и ронливо.<br />Наистина тук няма точно определена мерна единица и за мен в началото също беше много трудно, но преди да си намеря мерителни чаши, които използвам в момента, правех следното използвах само една единствена чаша за да не губя пропорцията, пак казвам взимам си бележка и ще се постарая да пиша рецептите в чаши и грамове за да е по-разбираемо. <br />Благодаря ви за разговора и се надявам да използвате моите рецепти и ако нещо не съм написала както трябва винаги можете да ми пишете.<br />Поздрави от мен!Pavlina Petkovahttps://www.blogger.com/profile/16840846765892741922noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-29790555801606837542015-09-24T08:33:16.185+03:002015-09-24T08:33:16.185+03:00Така е, разликата може да бъде наречена и несъщест...Така е, разликата може да бъде наречена и несъществена, но в България няма физическата мерна единица "една чаша" по начина, по който се използва в кухните в Щатите. Аз лично събирам чаени/кафени/порцеланови чаши и няма как да зная колко е вместимостта на всяка от тях, тъй като идват от различни места по света и като цяло не са направени за да мери някой с тях брашно. Успях да се ориентирам в рецептата ви, но наблягам на факта, че "успях". А когато става дума за печене на тестени изделия, точността е от голямо значение и моментите на гадаене са неприятни и според мен - излишни. Беше много вкусно, но и ронливо, което няма как да зная дали е целта на рецептата, дали просто съм прекалила с брашното или не съм сложила достатъчно масло. Както и да е, може би аз допускам нещо, което не важи за достатъчно много хора - че грамовете са по-точни и лесни за приложение.<br />Дано не звуча неприятно - просто обичам да готвя и влагам доста емоции в процеса.<br />Хубав ден.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08820563030766612936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-48047069731184891972015-09-23T22:15:06.230+03:002015-09-23T22:15:06.230+03:00Здравейте, Зорница!
Благодаря Ви за коментара, но...Здравейте, Зорница! <br />Благодаря Ви за коментара, но позволете да не се съглася, мерките, които съм посочила са по рецептата, която съм използвала, а тя е от американски сайт, но въпреки всичко мерките, с които аз работя съм научила от една много стара българска книга, в която 1 ч.ч. е 220 гр. краве масло, т.е. е ясно колко е 1/2 ч.ч., което е с 3 гр. по-малко от англо-американските мерки. <br />Какво значи, че няма стандарт за чаена чаша, мисля, че тук влизат достатъчно информирани и интелигентни хора за да знаят, че една чаена чаша е от 250 мл и могат много бързо да изчислят мерките. Блога се чете и от доста чужденци и не смятам, че трябва да побългарявам рецептите.<br />Не си мислете, че аз също не се затруднявам в някой рецепти, понякога ми отнема доста време докато изчисля количеството на продуктите.<br />Пак Ви благодаря за коментара и ще си взема бележка и може би ще напиша една таблица с мерките, които използвам в чаши и грамове за да се улесняват хората.<br />Pavlina Petkovahttps://www.blogger.com/profile/16840846765892741922noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-48393289375620264992015-09-23T16:06:09.531+03:002015-09-23T16:06:09.531+03:00Осъзнавам, че съм първият човек, който коментира п...Осъзнавам, че съм първият човек, който коментира практическата стойност на рецептата, а не хубавите снимки, но понеже все пак постът е с практическа насоченост, бих искала да отбележа и евентуално да помогна на онези, които са дошли тук, понеже искат да сготвят нещо ново. <br />1/2 чаена чаша студено масло на означава абсолютно нищо. В България няма стандартизирана мерна единица "чаена чаша". Аз нямам против да си преобърна мерките от "половин чаша" на английски, но няма как да бъда сигурна дали това се има предвид. Чашите на български и на американски английски нямат почти нищо общо. И всичко това го осъзнах, след като вече бях сметнала в колко часа ще е готов галетът - тоест, с една идея по-късно, отколкото бих могла да си променя плановете за вечеря.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08820563030766612936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-63315609359965657822014-08-13T00:54:22.211+03:002014-08-13T00:54:22.211+03:00Тази пъстра свежест бих си я хапнала цялата, без и...Тази пъстра свежест бих си я хапнала цялата, без изобщо да я споделям! Зауха ми!Zornitsa Nikiforovahttps://www.blogger.com/profile/14060435473369926852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-63337348621776448592014-05-31T20:26:46.587+03:002014-05-31T20:26:46.587+03:00Страхотен галет, Поли! С тези съставки и маслено т...Страхотен галет, Поли! С тези съставки и маслено тесто само си представям и колко вкусен е бил! <br />А доматите наистина са бижу сред другите на пазара :) много са вкусни! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-3142573958335861222014-05-31T14:52:21.391+03:002014-05-31T14:52:21.391+03:00Поли, прекрасна рецепта си спретнала! Поздравления...Поли, прекрасна рецепта си спретнала! Поздравления за апетитните снимки и българския, най-хубав летен аромат, на домат и сирене! Ще пробвам, много ми хареса! Сърдечни поздрави и аплодисменти!Снежанка Драгомирова-Eltihttps://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-91074752102938095672014-05-30T11:34:56.310+03:002014-05-30T11:34:56.310+03:00Направо е жесток галетът ти Павлинка! И да не си г...Направо е жесток галетът ти Павлинка! И да не си гладен ще ти се дояде :) <br />а българските доматки нямат равни на себе си ... и най-вече ако съм ги откъснала от градинката в двора :)<br /><br />gogolinahttps://www.blogger.com/profile/04910913713293694585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-66016254631016589502014-05-29T21:51:30.676+03:002014-05-29T21:51:30.676+03:00О, Павлинче, този галет определено влиза и в моя л...О, Павлинче, този галет определено влиза и в моя лист :) nashttps://www.blogger.com/profile/17827941975276749343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-34048260315222945912014-05-29T19:42:58.298+03:002014-05-29T19:42:58.298+03:00Е как да не ти е в листата с тази си визия? Просто...Е как да не ти е в листата с тази си визия? Просто е неустоим! Разкошни снимки!Мъхhttps://www.blogger.com/profile/04199840294948100651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-70792709550717937842014-05-29T12:59:57.574+03:002014-05-29T12:59:57.574+03:00Жстоко вкусно галетцче,Линка,грее,грее!Страхотна р...Жстоко вкусно галетцче,Линка,грее,грее!Страхотна рецепта си подбрала за сочните доматки,поздравления!Прегръдка!Росиhttps://www.blogger.com/profile/11393530342078180123noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-90494602852124393052014-05-29T10:35:39.446+03:002014-05-29T10:35:39.446+03:00Перфектната вечеря е това даже, Павлинче! Цветно, ...Перфектната вечеря е това даже, Павлинче! Цветно, красиво, леко.. истинска наслада в летните вечери! Марияhttps://www.blogger.com/profile/10237308679046325130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-82083561552070471582014-05-29T00:47:45.854+03:002014-05-29T00:47:45.854+03:00Каква апетитна хрупкава коричка има този галет! Чу...Каква апетитна хрупкава коричка има този галет! Чудесна вечеря с пресни продукти!<br />Поздрави!tilliahttps://www.blogger.com/profile/10460559569692612965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-80000224735439030022014-05-28T22:29:12.968+03:002014-05-28T22:29:12.968+03:00Ооо и на мен ми се яде и то точно с тези домати!:)...Ооо и на мен ми се яде и то точно с тези домати!:) Наистина са страхотни! Галета е фантастичен, Павлинче, прелестни снимки! Поздрави!Екатеринаhttps://www.blogger.com/profile/12680327019785266455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-8932818832729763712014-05-28T22:07:04.177+03:002014-05-28T22:07:04.177+03:00То обикновеното българско сирене си е най-хубаво. ...То обикновеното българско сирене си е най-хубаво. ;) Казвам го, защото все по-малко май се ползва, някак не е модерно. ;)<br />А галетът е страхотен, Павлинка, голяма вкусотия ще да е! Сега ако ми донесеш и малко по-близо морето, няма да имаш равна. :)<br />Прегръдки и усмихната вечер ти желая!Gergana Lazarovahttps://www.blogger.com/profile/01934127604380151766noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-5804986477121539352014-05-28T19:21:59.684+03:002014-05-28T19:21:59.684+03:00Как да не му се прияде на човек и да не му стане е...Как да не му се прияде на човек и да не му стане едно яко лятно с такава рецепта! :)<br />Снимките са страхотни, както винаги!, Поли :)<br />Поздрави!Светланаhttps://www.blogger.com/profile/10682737466039076735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7585980897307317154.post-61765304532999803492014-05-28T18:54:23.318+03:002014-05-28T18:54:23.318+03:00Истинска наслада! Благодаря за рецептата! Правя по...Истинска наслада! Благодаря за рецептата! Правя подобна с готови кори, но това маслено тесто май повече ще ми допадне.<br />А и снимките са чудесни:)<br /><br />Приятна вечер!krasi_mmhttps://www.blogger.com/profile/05188799602111097939noreply@blogger.com