сряда, 28 май 2014 г.

Галет с домати от градините на Била!

    Точно като за вечеря! Изненадаха ме отново от екипа на Била с поканата си, този път е в подкрепа на българските производители и то на плодове и зеленчуци, каузата си е за похвала, а и всички си знаем по-хубаво от нашето няма. Продукта, който ще използвам е домат, а за рецептата не се замислих и за секунда, този галет ми е много отдавана в листата на летните вечери и да ми се мернат хубави домати, а бе нищо случайно няма в този живот.


    Галет с домати!

    Продукти:
      идея Recipe.com

    За кората:
    1 1/2 ч.ч. брашно
    1/2 ч.ч. краве масло, охладено и нарязано на кубчета
    1/3 ч.ч. настърган пармезан
    1/2 ч.л. прясно млян черен пипер
    5-6 с.л. студена вода


    
    В кухненски робот слагаме брашното и разбъркваме няколко оборота, слагаме маслото и пускаме на средна скорост докато маслото стане на трохи, добавяме пармезана и пипера и разбъркваме докато се смесят.
    Постепенно добавяме водата докато тестото се събере, изсоипваме всичко на плота и доумесваме с ръце.
    Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилник за 2-3 часа или най-добре за една нощ.
    *ако нямате кухненски робот използвайте вилица за да разбъркате маслото
    *тестото може да се съхрани до 24 часа
    *преди да го използвате извадете на стайна температура за 15 минути


    За плънката:
    2 големи домата
    2-3 с.л. хлебни трохи
    1 средна глава стар лук
    50-60 г сирене, по желание /аз използвах обикновено българско сирене/
    щипка сол
    мащерка
    1 жълтък+1 с.л. вода за намазване

    Загряваме фурната на 190 градуса.
    Подгответе голяма тава с кухненска хартия.
    Нарежете доматите на филийки и поставете за 10 минути на кухненска хартия, посолете.
    Готовото тесто разточваме на тънък лист и прехвърляме в тавата.               Разпределяме плънката отгоре като оставим отстрани 3-4 см за прегъване.
    Започваме с малко трохи, домат, лук, трохи и натрошеното сирене, накрая поръсваме с мащерка.
    Прегъваме края на кората и намазваме с яйцето.
    Печем 30-40 минути.


    Отново благодаря на супермаркети Била за доверието и оказаната чест.
    Да ви е вкусно и лятно!


    

вторник, 13 май 2014 г.

Месно руло с извара, спанак и бадеми!

    Направо по темата без лирически отклонения, това руло е върха, не мога да си изкривя душата, правила съм го два пъти , рецептата е много лесна за изпълнение, но съчетава такива вкусове, за които не бих се сетила, но пък всички са ми любими. Ако следите моята завидна активност напоследък може би сте се сетили, че това е основното ястие от менюто, което направих за GoodFood, избрах именно него, защото с продуктите може да се импровизира, а и някой са взаимно заменяеми, така че избора е ваш!



    Месно руло с извара, спанак и бадеми!

    Продукти:
     идея TheKitchenAlchemist

    500 г говежда кайма
    500 г свинска кайма, може да се замести с агнешка
    1 с.л. риган
    1/2 ч.л. индийско орехче
    1 яйце
    3 с.л. галета
    2 стръка зелен лук
    200 г пресен спанак
    200 г извара
    40 г пармезан
    50 г бадеми
    200 г бекон, нарязан на тънки ивици
    морска сол
    зехтин

    400 г консервирани белени домати
    прясна мащерка 
 
    Подготвяме форма за кекс с големина 30/10 см, покриваме с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 градуса.
    В кухненски робот смесвате каймата, яйцето, галетата, ригана, индийското орехче и солта. Разбърквате добре докато се получи гладка смес. Оставяте на страна.
    В тиган се загрява зехтин и леко се задушава зеленият лук заедно с бадемите, разбърква се и се оставят на котлона за 4-5  минути. 
    Сваля се от котлона, добавя се спанака, изварата и пармезана, разбърква се.
    Каймата се разстила на лист от свежо фолио за да може лесно да се навие. Плънката се разстила равномерно отгоре и се навива стегнато руло.    Поставя се с ръба на долу във формата.
   Покрива се отгоре с ивици бекон.
   Печем 45 минути.

   След като е готово рулото се изважда от формата с помощта на хартията.    Прецеждате соса, който се е отделил при печенето.
   Поставя се в касерола заедно с пасираните белени домати на слаб огън заедно с клонка прясна мащерка и щипка сол за 25 минути.

   Сервираме рулото полято със соса и хубаво червено вино, прекрасно си отива с Каберне-Совиньон.


    Вкусен ден!