Точно като за вечеря! Изненадаха ме отново от екипа на Била с поканата си, този път е в подкрепа на българските производители и то на плодове и зеленчуци, каузата си е за похвала, а и всички си знаем по-хубаво от нашето няма. Продукта, който ще използвам е домат, а за рецептата не се замислих и за секунда, този галет ми е много отдавана в листата на летните вечери и да ми се мернат хубави домати, а бе нищо случайно няма в този живот.
Галет с домати!
Продукти:
идея Recipe.com
За кората:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. краве масло, охладено и нарязано на кубчета
1/3 ч.ч. настърган пармезан
1/2 ч.л. прясно млян черен пипер
5-6 с.л. студена вода
В кухненски робот слагаме брашното и разбъркваме няколко оборота, слагаме маслото и пускаме на средна скорост докато маслото стане на трохи, добавяме пармезана и пипера и разбъркваме докато се смесят.
Постепенно добавяме водата докато тестото се събере, изсоипваме всичко на плота и доумесваме с ръце.
Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилник за 2-3 часа или най-добре за една нощ.
*ако нямате кухненски робот използвайте вилица за да разбъркате маслото
*тестото може да се съхрани до 24 часа
*преди да го използвате извадете на стайна температура за 15 минути
За плънката:
2 големи домата
2-3 с.л. хлебни трохи
1 средна глава стар лук
50-60 г сирене, по желание /аз използвах обикновено българско сирене/
щипка сол
мащерка
1 жълтък+1 с.л. вода за намазване
Загряваме фурната на 190 градуса.
Подгответе голяма тава с кухненска хартия.
Нарежете доматите на филийки и поставете за 10 минути на кухненска хартия, посолете.
Готовото тесто разточваме на тънък лист и прехвърляме в тавата. Разпределяме плънката отгоре като оставим отстрани 3-4 см за прегъване.
Започваме с малко трохи, домат, лук, трохи и натрошеното сирене, накрая поръсваме с мащерка.
Прегъваме края на кората и намазваме с яйцето.
Печем 30-40 минути.
Отново благодаря на супермаркети Била за доверието и оказаната чест.
Да ви е вкусно и лятно!