вторник, 12 март 2013 г.

Ароматни кюфтенца с боб в доматен сос и класически ирландски хляб!

    Дълго заглавие, ама няма как да ви кажа всичко в едно изречение, а и исках да обединя в един пост две рецепти. Толкова много не съм бавила снимки непубликувани и несподелени. Естествено всичко е отдавна изядено, но не исках да пропусна да ви покажа нещо солено и то станало забележително вкусно, то така се получава като тръгнеш да правиш обикновена манджичка и решиш да обереш що видиш пред очите си. Толкова рядко успявам да снимам, все вечер като готвя и на другият ден не останало, освен ако не е десерт, но хлебчето го правя много редовно във всякакъв вариант, но най-вече в този класическия и ни е много любимо.






    Ароматни кюфтенца с боб в доматен сос!

     Продукти:

    500 г кайма смес
    1 яйце
    2 с.л. галета
    1 с.л. подправка за скара "Picantina"
    1 консерва бял боб
    1 малка глава лук
    2-3 скилидки чесън
    1 ч.ч. доматено пюре
    1/2 ч.ч. червено вино
    1 ч.ч. гореща вода
    1 кубче телешки бульон
    мащерка
    сол и черен пипер
    малко мазнина

    Смесваме каймата, яйцето, галетата и подправката за скара и оформяме кюфтета с каквато големина желаем, подреждаме в подходяща тавичка.
    Загряваме в дълбок тиган мазнината и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме мащерката и виното, оставяме да къкри докато виното леко се изпари и добавяме доматеното пюре и горещата вода, бульона, солта и черният пипер. Прибавяме и консервата с боб. Оставяме леко да поври.
    С готовият сос поливаме кюфтета и печем във фурна загрята на 180 градуса докато кюфтета станат леко препечени.
    
    
    Класически ирландски хляб!

     Продукти:
      идея FineCooking
   
    3 1/2 ч.ч. бяло брашно
    3/4 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 1/2 ч.ч. много гъст айран 

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме подходяща тавичка покрита с хартия за печене.
    Пресяваме брашното заедно със солта.
    Смесваме содата с айрана и оставяме да се разтвори, може и да я прибавите направо към брашното, но се усеща прекалено силно аромата.
    Правим кладенче в брашното и добавяме айрана, бъркаме с ръка леко в кръг докато се смесят всички съставки, получава се много приятно меко тесто. 
    Оформяме на леко овална форма с остър нож правим лек разрез през средата и посипваме с брашно.
    Печем около 45 минути или докато започне да бие на кухо от долу.



    Едно много приятно ястие с един очарователен хляб! Да ви е сладко!