събота, 11 август 2012 г.

Най-вкусните картофени кюфтета!

    Изчаках да дойдат почивните дни за да обърна внимание на тези великолепни кюфтета, трябва им малко повече внимание, но всяко едно усилие си заслужава. Много ги обичам. Случвало ли ви се е да ви се хапва нещо, но да не сте сигурни точно как се прави или пък самата мисъл за цялата хамалогия да се откажете още в зародиш, така бях точно с картофените кюфтета, все нещо ме спираше.

  
    ..., но винаги си има първи път и отново съм мноого благодаря на моята приятелка Веси и на майка и, че едната ми спомена за тях, а другата ми написа точните съставки. Това е, преборих се и бяха страхотни!


    Най-вкусните картофени кюфтета!

     Продукти:

    1,5-2 кг картофи
    1-2 яйца
    100-200 г сирене
    1 голяма глава лук
    чубрица
    черен пипер
    кимион
    риган
    сол

    Препоръчително е картофите да са предварително сварени, цели и необелени, напълно изстинали.
    Обелените картофи намачкваме с вилица или както аз направих настъргах на ренде.
    Добавяме също така и настърганият лук и останалите продукти.
    Сместа трябва да е стегната и гъста за да се оформят хубави кръгли кюфтета.
    

    За панировката:

    1 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. галета
    1 ч.ч. прясно мляко
    2 яйца

    мазнина за пържене

    Смесваме съответно брашно и галета, мляко и яйца.
    След като сме оформили кюфтетата овалваме всяко в брашното и галетата за да са готови.
    Загряваме мазнината.
    Потапяме всяко кюфте в яйчената смес и отново в брашното и галетата, сплескваме леко и пържим до златисто.

     
    Готовите кюфтета отцеждаме върху салфетка.
     От това количество се получават доста кюфтета, но те никога не са достатъчни, така че...


     Много ги обичам с някакъв сос, в случая кисело мляко с песто и голяма салата!
    Добра идея за съботно-неделно меню!
    Добър апетит!