Няма нищо изненадващо в това ястие, предполагам поне, че е така! Идеята ми беше за пиперки бюрек, но вижте какво се получи в крайна сметка.
Та да ви разкажа откъде ми дойде тази идея, прибирам се аз в къщи и съм се настроила да правя едни бюреци, едни чудеса. Отварям хладилника, вадя завидно количество печени червени пиперки, доволна съм от вида им, едно свежо сирене, което е на ръба на срока на годност, ще станат велики!
Препъни камъка беше липсата на галета и цялата идея се преобърна, но пък имам едно много добро царевично брашно, с което повярвайте ми панирам вече всичко, даже наскоро правих онези невероятни кюфтета със сирене, където заместих галетата с царевично брашно и станаха страхотни.
Номера беше, че сложих от любимите си подправки и стана един вкус, който изненада дори мен самата. Да не губим време и да ви казвам какви ги забърках.
Това ястие е май от рода аламинути, защото става доста бързо и е точно за бързо хапване.
Пиперки и сирене в ароматна панировка!
Продукти:
8-10 бр. печени пиперки
200 гр. сирене /по ваш вкус/
За панировката:
1 яйце
5-6 с.л. прясно мляко
царевично брашно
риган
розмарин
черен пипер
зеленчукова подправка /някакъв хубав микс ако имате/
чубрица
сол
количествата са каквито на вас ви харесат
За соса:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. заквасена сметана
копър
сол
Смесваме всички сухи съставки.
Разбиваме яйцето и прясното мляко.
Потапяме първо в яйцето и после в брашното, пържим в силно загрята мазнина.
За сиренето ви е нужна малко повече мазнина, защото то не се обръща.
Поливаме със сос!
....о, колко апетитно!
Мога да ви пожелая само добър апетит!
четвъртък, 22 септември 2011 г.
Пиперки и сирене в ароматна панировка!
понеделник, 12 септември 2011 г.
Славянски гювеч!
От няколко дни все ме тегли да напиша нещо, но времето все не ми стига, защо денят не е от двадесет часа? Решила съм да редувам нещата, едно сладко, едно солено, въпреки, че в момента имам много хубави сладкиши ще ви предсавя нещо соленичко.
Свинското не ми е силна страна, не умея особено да го приготвям, може би защото не обичам много, но понякога трябва да разнообразяваме, а гювеча пък е ястие, което обжавам, тоест колкото повече зеленчук има толква по-добре.
Изведнъж ми се събраха много задачи наведнъж като например направата на над 50 кексчета за рожденият ден на моето момче и стоенето почти до зори ме изтощти изключително много и тази седмица много се изложих с присъствието си .
Тази рецепта е отново от моето вече много любимо списание "Домашна кухня", в което наистина намирам много безценни рецепти и чета с удоволствие и съм си отбелязала от там толкова много неща, които искам да направя.
Обичам много гювеч, във всякакъв вариант както ви споменах по-нагоре, преди правех славянският гювеч с картофи, но този път като видях тази със месото си казах това е само за нас, за мен зеленчука, за милото месото.
Та ако не сте си купили точно това списание, ето я рецептата!
Славянски гювеч!
Продукти:
500-600 гр. свинско месо
250 гр. ориз
1-2 глави лук
2-3 домата
2 големи пиперки
зелен боб /това е от мен, имах във фризера и сложих, много е подходящ в случая/
магданоз
черен пипер
червен пипер
сол
малко олио
Нарязаното на кубчета месо се задушава за малко в сгорещено олио.
Към месото добавяме лукът, пиперките и зеленият боб, заливаме с малко топла вода и оставяме да къкри, подправяме с двата вида пипер и солта.
Следва ориза и оставете още малко на котлона.
Прехвърлете в подходяща тавичка и добавете доматите нарязани на кубчета и посипваме с магданоза.
Печем на умерена фурна до омекване на ориза.
Това е за сега! Ястие е много вкусно, направете си го някой ден!
Свинското не ми е силна страна, не умея особено да го приготвям, може би защото не обичам много, но понякога трябва да разнообразяваме, а гювеча пък е ястие, което обжавам, тоест колкото повече зеленчук има толква по-добре.
Тази рецепта е отново от моето вече много любимо списание "Домашна кухня", в което наистина намирам много безценни рецепти и чета с удоволствие и съм си отбелязала от там толкова много неща, които искам да направя.
Обичам много гювеч, във всякакъв вариант както ви споменах по-нагоре, преди правех славянският гювеч с картофи, но този път като видях тази със месото си казах това е само за нас, за мен зеленчука, за милото месото.
Та ако не сте си купили точно това списание, ето я рецептата!
Славянски гювеч!
Продукти:
500-600 гр. свинско месо
250 гр. ориз
1-2 глави лук
2-3 домата
2 големи пиперки
зелен боб /това е от мен, имах във фризера и сложих, много е подходящ в случая/
магданоз
черен пипер
червен пипер
сол
малко олио
Нарязаното на кубчета месо се задушава за малко в сгорещено олио.
Към месото добавяме лукът, пиперките и зеленият боб, заливаме с малко топла вода и оставяме да къкри, подправяме с двата вида пипер и солта.
Следва ориза и оставете още малко на котлона.
Прехвърлете в подходяща тавичка и добавете доматите нарязани на кубчета и посипваме с магданоза.
Печем на умерена фурна до омекване на ориза.
Това е за сега! Ястие е много вкусно, направете си го някой ден!
събота, 3 септември 2011 г.
Гръцка мусака!
Мусаката е ястие, което е на особена почит в нашата къща, най-вече тази, която е с месце. Правила съм мусака толкова пъти, че дори не мога да ви кажа колко на брой и то само тази, която е всеизвестна на всички и много рядко в постен вариант, защото милото все пита, "ами месце няма ли...?".
Тази рецепта съм ви я обещала от миналата седмица, но нещо напоследък съм толкова изморена и не ми се и готвеше много дори, а за писане да не говорим, но един, два дни като не пиша нищо някак си ми липсва и сядам и започвам.
Решението да направя точно тази мусака този път беше купуването на пореден брой на списание "Домашна кухня", което беше изцяло посветено на Гърция и невероятната и кухня, та разглеждам аз и виждам тази рецепта и нещото, което ме накара веднага да я направя е подправките, които се използват, а именно канелата.
Чувала бях, че канелата се използва и в солените ястия, но никога не съм срещала рецепта където да я приложа и сега ето я пред мен и разбира се аз се възползвам.
Внесох някой промени, но като цяло идеята е спазена.
Гръцка мусака!
Продукти:
700 гр. патладжан
1-2 глави лук
2-3 скилидки чесън
3 домата
500 гр. кайма /аз използвах смес, трябваше да е телешка, но нямах/
1 ч.л. риган
1/4 ч.л. канела
сол на вкус
За заливката:
50 гр. краве масло
1 с.л. брашно
400 мл. прясно мляко
Нарязваме патладжана на колелца или на дълги филии, посоляваме и оставяме на страна да се отцедят.
Изплакваме и запичаме в сух тиган, другият вариант е в тава леко наръсени с мазнина и запичаме за 20 минути на 200 градуса.
Ситно нарязаните лук и чесън запържваме и като поомекнат добавяме доматите и изчакваме да се сгъстят.
Прибавяме каймата и подправките.
Приготвяме соса като запържваме брашното в сгорещеното масло и разреждаме с прясното мляко, посоляваме и оставяме на страна.
В керамичен съд подреждаме каймата със зеленчуците, патладжана и полейте със соса. Печем за 40-50 минути на 180 градуса.
Това е сравнително лесно и много вкусно ястие, което ако не сте правили опитайте,/заради канелата/.
Направете си една хубава салата и добър апетит!
P.S. Тази статия е поздрав към Жани, която така умело ни води из цяла Гърция!
... и със сигурност това няма да е последната гръцка рецепта!
Тази рецепта съм ви я обещала от миналата седмица, но нещо напоследък съм толкова изморена и не ми се и готвеше много дори, а за писане да не говорим, но един, два дни като не пиша нищо някак си ми липсва и сядам и започвам.
Решението да направя точно тази мусака този път беше купуването на пореден брой на списание "Домашна кухня", което беше изцяло посветено на Гърция и невероятната и кухня, та разглеждам аз и виждам тази рецепта и нещото, което ме накара веднага да я направя е подправките, които се използват, а именно канелата.
Чувала бях, че канелата се използва и в солените ястия, но никога не съм срещала рецепта където да я приложа и сега ето я пред мен и разбира се аз се възползвам.
Внесох някой промени, но като цяло идеята е спазена.
Гръцка мусака!
Продукти:
700 гр. патладжан
1-2 глави лук
2-3 скилидки чесън
3 домата
500 гр. кайма /аз използвах смес, трябваше да е телешка, но нямах/
1 ч.л. риган
1/4 ч.л. канела
сол на вкус
За заливката:
50 гр. краве масло
1 с.л. брашно
400 мл. прясно мляко
Нарязваме патладжана на колелца или на дълги филии, посоляваме и оставяме на страна да се отцедят.
Изплакваме и запичаме в сух тиган, другият вариант е в тава леко наръсени с мазнина и запичаме за 20 минути на 200 градуса.
Ситно нарязаните лук и чесън запържваме и като поомекнат добавяме доматите и изчакваме да се сгъстят.
Прибавяме каймата и подправките.
Приготвяме соса като запържваме брашното в сгорещеното масло и разреждаме с прясното мляко, посоляваме и оставяме на страна.
В керамичен съд подреждаме каймата със зеленчуците, патладжана и полейте със соса. Печем за 40-50 минути на 180 градуса.
Това е сравнително лесно и много вкусно ястие, което ако не сте правили опитайте,/заради канелата/.
Направете си една хубава салата и добър апетит!
P.S. Тази статия е поздрав към Жани, която така умело ни води из цяла Гърция!
... и със сигурност това няма да е последната гръцка рецепта!
Абонамент за:
Публикации (Atom)