неделя, 28 август 2011 г.

Пилешки филета с Моцарела и чисто нова награда!

    Нямам търпение да ви представя това ястие, което е такава наслада и вкуснотия, че ще си оближете пръстите. Напоследък обичам да експериментирам и да изпробвам нови неща и вкусове. 
    Пилешкото месо е благодат за готвене, става в какви ли не варианти, но така никога не бях опитвала. 




    Всеки ден идва въпросът "какво ще се хапва" и винаги измислям някакви неща, които отнемат малко повече време от колкото трябва и вечеряме доста късно, но резултата е великолепен, заради моето старание или защото просто сме гладни незная. Шегата на страна, но когато готвя цялото ми внимание е върху това, което правя.
    Отдавна не бях готвила пиле, освен една пилешка супа наскоро, но все нещо друго излизаше на преден план, и най после виждам аз тая рецептичка в онази книжка със сиренето, за която ви разказах вече.




    Аз малко не спазих точната рецепта, но спазих цялата идея и последователноста та пак се получи много добре.
    Единственото нещо, което не направих е доматен сос, но предпочетох да използвам пресните домати, които бях си купила от пазара, а те едни сладки и сочни, че не можах да се стърпя да не ги уважа!
    
    Пилешки филета с Моцарела!


     Продукти:


    6 пилешки филета
    1 яйце
    брашно
    галета 
    прясно мляко
    Моцарела
    2 домата
    сол 
    черен пипер
    пресен босилек


    Не посочвам точни мерки, защото всичко може да се прецени на око. Аз купих бутчета и ги обезкостих, но разбира се направо вземаме филета и проблема се решава.
    Измитото месо начукваме на тънки пържолки.
    Пригответе си три чинии със следното, разбито яйце, брашно с галета, прясно мляко.
    В тази поредност оваляйте филетата и запържете за кратко в сгорещена мазнина.
    Извадете ги и ги прехвърлете в съда за печене, аз редувах филе, домат, филиика моцарела, посоляваме и наръсваме с черен пипер и босилек.
    Запичаме до стопяване на сиренето....и се получава ето това!




    За грандиозен финал да ви кажа колко ме радва тази моя нова награда.
Благодаря отново на Габи, която всеки път, при всяка моя публикация, ме поздравява и ме радва с думите си и е един наистина добър приятел /поне така се надявам/. Благодаря Габи!




    И така завършвам днес, защото вече е добро утро, но за мен това няма значение, ще спя сладко!




    Да ви вкусно!

неделя, 21 август 2011 г.

Ризото с топено сирене и маслини!

    Представям ви едно зеленчуково ризото с мек вкус на топено сирене и маслини!
    Нали обещах да е седмица на сиренето та продължавам с предложенията. Обичам ориз под всякаква форма, а тази ми е една от любимите.  
    Единственто нещо, което е нужно когато се прави ризото е търпение, защото просто трябва да се стои пред котлона, защото иначе ще получим един преварен ориз!



    Дори напоследък предпочитам да го правя, защото става бързо, вкусно е  и винаги има някаква изисканост в това ястие, а ако го сервираме и подобаващо то насладата от приготвеното е още по-голяма.

    
    Ризото с топено сирене и маслини!


     Продукти:


    1 ч.ч. дългозърнест ориз
    1-2 малки глави лук
    1-2 скилидки чесън
    2 морковажите
    зелен фасул
    маслини
    3 ч.ч. горещ бульон
    топено сирене
    пресен босилек
    сол 
    черен пипер
    зеленчукова подправка
    ако имате бяло вино под ръка може да сложите 


    
     Почистваме и измиваме ориза, аз го оставям известно време под течаща вода, докато не се избистри.
     Пригответе си бульна и го подържайте горещ за да няма нужда отново да завира заедно с ориза.
     В сгорещена мазнина леко задушаваме зеленчуците и добавяме ориза.
     Намаляме котлона.
     Когато течноста на зеленчуците се изпари започваме да добавяме черпак по черпак от горещият бульон като бъркаме постоянно.
     Когато ориза е готов добавяме подправките, топеното сирене и маслините.



    Много вкусно и бързо лятно ястие, което винаги правя с удоволствие!
    Сервираме с хубава зелена салата и чаша бяло вино!
    Да ви е сладко!

събота, 20 август 2011 г.

Кюфтета със сирене...!

    Продължавам темата със сиренето, но този път под формата на допълнение към едни много вкусни кюфтета.
    Винаги много съм обичала топли пържени кюфтета с мек топъл хляб, напомня ми на детските години, когато нашата баба ни правеше най-вкусните кюфтета и ни ги даваше още горещи върху филия хляб, о колко ми липсва това!
   Сега се опитвам да следвам старите рецепти, но новите дават понякога превес и то не само заради простотата си, а и с това, че качеството на продуктите е много различно и това, което е било, е минало и никога не е същото! 




    Тази рецепта е отново от книгата със сирената, там наистина има много интересни нещица. Поредното ястие, с което си облизахме пръстите, толкова вкусни и сочни, правят се за много кратко време и стават за изненадващи гости.
    Може на някой да се стори странно комбинацията на кайма и сирене, но симбиозата и добра и се получава хубава плътност.
    С две думи чудесни са!


    Кюфтета със сирене...!


     Продукти:


    За 14 средно големи кюфтета или колкото се получат :
    500 гр. кайма
    150 гр. сирене
    2 яйца
    сол
    черен пипер
    галета за овалване
    /аз добавих малко прясна целина за аромат/


    Смесваме всички продукти, добавяме подправките, оформяме кюфтетата и овалваме в галета и изпържваме в гореща мазнина.
    Това е! Лесно е и много вкусно. Сервирах с прясна салата!




    Това е една кратка публикация, но какво пък да се каже за едни кюфтета!
    Дано са ви харесали!
    Да ви е сладко!

петък, 12 август 2011 г.

Пица "Gustoso"!

    .... значи вкусно. Реших да измислям имена на всички пици, които правя. Разказвала съм ви вече, че имам пристрастия към италианската кухня, и с нескрит ентусиазъм постоянно ми се правят  я пица, я паста или някакви такива. Правенето на всякакви тестени неща за мен е истинско изкуство и винаги ги правя с голямо старание и спазвам всички правила, които знам.




    Този път направих две пици в една тава, но реших да ги представя отделно, защото положих еднакво старание и смятам, че имам какво да кажа и за двете и не на последно място статията щеше да стане километрична.
    Всъщност единствената комбинация, която не харесвам е с морски дарове, не обичам много. Може би е странно за много хора това за морските дарове, но аз съм речно дете и за мен няма нищо по-хубаво от речната риба, но това е друга тема, отново се отплеснах.
    Направих две в едно защото на мен ми се хапваше едно на милото друго и за да угодя и на двама ни направих две пици за да не смесвам всички продукти, защото аз съм малко против комбинацията "каквото има в хладилника", така че ето какво измислих аз.


    Пица "Gustoso"


     Продукти:


    За тестото:
    350-400 гр. брашно
    1/2 пакетче суха мая
    200 мл. топла вода 
    щипка захар
    сол


    Продуктите са за една голяма пица или две малки.
    Разтваряме маята във водата с щипка захар, осаваме на страна за малко леко да набъбне.
    Между другото скоро научих нещо много полезно, а то е, че мая никога не се разтваря със сол, защото тя забавя самото разтваряне, а напротив захарта я улеснява.
    В купа си пресяваме брашното и замесваме меко тесто и чак тогава посоляваме.
    Оставяме да втаса.




    За плънката:
    пресен домат
    стар лук
    някакъв любим колбас
    маслини 
    хубав кашкавал
    сол
    риган
    чубрица


    Повярвайте много добра комбинация.
    Разделяме тестото на две, разточваме леко и дооформяме с ръце.
    Подреждаме домата, посоляваме и наръсваме с риган, следва лукът, маслините и колбасът, най-отгоре е кашкавала и завършваме с чубрица.
    Печем на 200 градуса около 15-20 минути.



    Налейте си чаша хубаво вино и ...
    Добър апетит!

сряда, 10 август 2011 г.

Пиперки с бял сос!

    Нужно ли е да говорим колко много обичаме пълнени пиперки поляти с бял сос, мисля че не.
    Не, че нещо специално, но с нетърпение чакам да дойде лятото за да хапваме точно това, не че през другата част от годината няма пиперки, но все пак...
    Обещах на себе си, че в този блог ще присъстват специални ястия, но и такива по-обикновени, но така любими, та затова реших да ви разкажа за моите любими пиперки.
    Всъщност аз обичам абсолютно всякакви ястия, които са с някаква плънка, някак си смесицата от вкусове много ми харесва.



    Може би всеки си има начин на приготвяне на този вид ястия от така да се каже домашно естество, моят начин е с равно количество месо и ориз, открила съм моята комбинация и мнго си я харесвам, затова реших да ви представя това мое любимо ястие.

    Пиперки с бял сос! 


     Продукти:

    10-12 големи пиперки
    
    За плънката:
    300 гр. кайма
    300 гр. ориз
    900 мл. гореща вода или бульон
    1-2 глави лук
    меката част от един домат
    сол
    смес зеленчукова подправка
    риган
    магданоз

    За сос Бешамел:
    50-60 гр. краве масло
    2-3 с.л. брашно
    400 мл. прясно мляко
    сол
    черен пипер

    Плънката правя по следният начин.
    Запържвам лукът до готовност, прибавяме каймата също до готовност, следва ориза, който също приготвям почти до готовност, подправяме и пълним пиперките. Нареждаме ги в тенджера, заливаме с гореща вода и варим около 45 минути на слаб огън.
    След като са готови, това всъщност го правя на другият ден, защото след като престоят една нощ стават още по-хубави, прехвърляме в тавичка заедно със соса, който се образувал и с белият сос и запичаме за кратко на силна фурна.
    Много, много вкусно!
    
    
    Извода е ясен, обичам простичките неща, приготвени по по-специален начин, защото храната, която слагаме на масата си трябва да е вкусна и сервирана с удоволствие!
    Да ви е много вкусно!